Nybakat bröd är lyxfrukost!

Lantbröd är en klar favorit - det är superenkelt att baka och sköter i princip sig själv medan man dricker morgonkaffet. Prova själv!

½ paket jäst (25 g)

2 tsk salt

2 tsk kummin

1 msk honung

5 dl ljummet vatten

3 dl grahamsmjöl

7 dl vetemjöl

+ ca 2 dl vetemjöl till utbakningen

 

Smula ner jästen i en degbunke. Strö över salt och kummin och lägg sedan i honung. Slå över lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen och honungen är upplöst. Häll i resten av vattnet. Blanda först i grahamsmjöl och sedan vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över i ungefär 1 timme.

 

Smörj en bakplåt eller lägg på ett bakplåtspapper och ställ den åt sidan. Arbeta in de 2 dl vetemjöl i den jästa degen och fortsätt arbeta degen några minuter. Tippa sedan ut den på plåten. Mjöla in händerna ordentligt och forma degen till en stor rund bulle. Klappa mjöl över ytan och skär sedan ett par snitt i degytan med en vass kniv.

 

Jäs brödet i 20 minuter medan du värmer ugnen till 250°. Grädda det sedan mitt i ugnen i 15 minuter. Därefter sänker du värmen till 200° och fortsätter grädda tills brödet sammanlagt har gräddats i cirka 40-50 minuter.

 

Låt brödet svalna på galler.

 

Voilá! Mums!
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0