Nybakat bröd är lyxfrukost!
½ paket jäst (25 g)
2 tsk salt
2 tsk kummin
1 msk honung
5 dl ljummet vatten
3 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
+ ca 2 dl vetemjöl till utbakningen
Smula ner jästen i en degbunke. Strö över salt och kummin och lägg sedan i honung. Slå över lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen och honungen är upplöst. Häll i resten av vattnet. Blanda först i grahamsmjöl och sedan vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa med en handduk över i ungefär 1 timme.
Smörj en bakplåt eller lägg på ett bakplåtspapper och ställ den åt sidan. Arbeta in de 2 dl vetemjöl i den jästa degen och fortsätt arbeta degen några minuter. Tippa sedan ut den på plåten. Mjöla in händerna ordentligt och forma degen till en stor rund bulle. Klappa mjöl över ytan och skär sedan ett par snitt i degytan med en vass kniv.
Jäs brödet i 20 minuter medan du värmer ugnen till 250°. Grädda det sedan mitt i ugnen i 15 minuter. Därefter sänker du värmen till 200° och fortsätter grädda tills brödet sammanlagt har gräddats i cirka 40-50 minuter.
Låt brödet svalna på galler.